« terug

Gletsjer tocht bij de Frundenhütte

Frundenhütte, Kandersteg, Switserland, 31 July 2012, 22:41 | Thijs
Kandersteg

Twee weken op vakantie in Zwiterserland, op een scoutingterrein, tijd om een beetje buiten te spelen. Tijd voor een gletsjertocht: Één dag een berg op lopen naar de ‘Frundenhütte’, de volgende dag heel vroeg op om over de gletsjer te lopen en dan terug naar beneden. Jasper en ik sloten aan bij een Britse groep en onder begeleiding van onze gids te tocht omhoog gelopen. Vanaf het ultra-heldere meertje, de Auschinesee, tot zo’n duizend hoogte meters hoogte een mooie  tocht, langs watervallen, berggeiten, steile stukjes en de hele tijd dat mooie uitzicht over de Auschinesee.

Eenmaal boven aangekomen was het tijd voor een goede maaltijd. Na die klim heeft iedereen flink honger, dus wordt de pasta maar liefs drie maal bijgevuld. Daarna was het tijd om de steigijzers te passen, nog even te genieten van de zonsondergang, nog even te kaarten met de Britten en te gaan slapen. Tenminste… een poging tot.

Met een kleine berghut die plek heeft voor 70 man, betekent dat er op een heel klein kamertje 24 mensen liggen, zo’n beetje schouder aan schouder. Al deze mensen produceren een heleboel warmte, gesnurk en kuchende geluiden. Alles behalve een relaxe omgeving om even goed te gaan slapen.

Om 7 uur stond het ontbijt weer klaar om daarna met de gletsjer workshop te beginnen. Een boel warme kleren aan, regenkleding eroverheen, harnas aan, helm op, stijgijzers onder, en het eeuwenoude ijs op. Als een soort spiderman kan je met die stijgijzers stukken schuin omhooglopen die anders veel te stijl zijn. We zijn aan elkaar gelijnd, zodat, mocht er een persoon in een spleet vallen, de rest hem opvangt en hem eruit kan trekken. Tussen de scheuren van de gletsjer vinden we een weg naar boven. Af en toe moet je over een spleet springen, en hoewel die misschien maar 40 centimeter breed is, maakt zijn diepte toch wel de nodige indruk.

Midden op de gletsjer aangekomen wordt het tijd voor een ‘reddingsoefening’. Wat gebeurd er als er iemand in een spleet naar beneden stort? De rest vangt hem op, maar hoe dan verder? Er worden wat ijsschroeven in het ijs gedraaid en om deze situatie na te spelen mag iedereen een voor een in de spleet abseilen, waarna ze door de ander gered worden.

Wat een mooie ervaring is dit! Omgeven door ijs, zo’n 5 meter afgedaald. Onder je is zo’n 40 meter niets en hoor je gesmolten gletsjerwater stromen. Vele spelonken en vormen zijn er te zien. Dit laat erg goed de grote en kracht van een gletsjer en zijn ijs zien. Na daar vijf minuten gehangen te hebben wordt ik ‘gered’ door de rest van het team en is het tijd voor de volgende om deze mooie afzink te maken.

Na deze leuke gletsjertocht is het tijd voor een lunch-with-a-view om weer af te dalen naar de Auschinesee, tijd voor een koud drankje en maar weer eens een barbecue. Zwaar hoor, die buitenspeelvakanties.

Gletsjer

Moraal van het verhaal:

Buitenspelen gaat nooit vervelen!

Reacties:

  Frans van de Vorst | 18 November 2012, 20:15

Hallo Thijs, heb in 2005 ook de tour gedaan. Als je interesse in mijn dagboek ik kan het zenden naar je mailadres, als je mij dat door geeft.
Groeten Frans.


Reageer: