« terug

Nutteloze weetjes uit Japan deel 5

Japan, 06 November 2011, 22:00 | Thijs
Japan

Natte schoenenWeer terug en naast een boel dingen gezien en meegemaakt natuurlijk ook een boel rare dingen die zijn opgevallen. De laatste uit de serie nutteloze weetjes, na deel 4 nu deel 5.

Overigens nog even terugkomen op nutteloos weetje #16, het feit dat er nergens een prullenbak te bekennen heeft. Dit heeft deels met een terroristische aanslag uit 1995 te maken. Toentertijd pleegde een sekte met gifgas in de metro van Tokyo een aanslag. Dit gifgas hadden ze onder andere verspreid via prullenbakken. Om dit te voorkomen hebben ze de vuilbakken nu weggehaald (met dank aan Mitra voor deze interessante aanvulling).

Nutteloos weetje #20: Rijst
Je kent het wel. Eet je ergens in Zweden bij iemand mee, krijg je eland: zelf geschoten, zegt de gastheer trots. Of eet je ergens in Nederland mee, krijg je groente uit eigen tuin, of van de boer om de hoek. Hier in Japan ongeveer hetzelfde meegemaakt, alleen dan iets wat ik nog nooit ‘vers van eigen oogst’ heb gehad. Hier in Japan kregen we: rijst, vers van het land!

Nutteloos weetje #21: natte voeten
Omdat we in ASO na een regenachtig fietstochtje een privé-onsen in onze schoenen hadden staan, kochten we onderweg kranten om deze te drogen. Op zich kijken de Japanners je wel raar aan als je twee precies dezelfde Japanse kranten koopt: Eerste zeggen ze je (in Japans): Je hebt er 2! Jaja, weet ik. Dan zeg je ook nog eens dat je geen Japans kent en dan snapt de verkoper het al helemaal niet meer.

Maar goed, schoenen helemaal volgepropt met papier en hopen dat het zo wat droger wordt. Echt heel snel gaat dat nog niet. Totdat we in Nara zijn, want daar blijkt dat voor elk probleem men in Japan een (technische) oplossing heeft. De elektrische-schoendroger wordt door de eigenaar uit de kast getrokken en deze blaast in 20 minuten met warme lucht je schoenen zo droog!

Nutteloos weetje #22: Spits
In de spits kan het best druk zijn in Tokyo. Wist je bijvoorbeeld dat de ringlijn per dag 4 miljoen reizigers per dag vervoert? Ter vergelijking: dit is net zoveel als in heel New York op een dag verspreid over 24 metrolijnen. En wist je dat het drukste station ter wereld ook in Tokyo zit. Het station Shinjuku is het drukste station ter wereld met zo’n 3.8 miljoen reizigers per dag (en meer dan 200 uitgangen). In de avondspits (helaas niet de ochtendspits, dan is het er nog drukker) moesten we overstappen op dit station. Dit was een leuke ervaring. De trein was al stampvol toen we er nog in moesten. Ik stond op de rand van de wagon en had niet het idee dat ik er nog bij kon. Omdat iedereen voor me zich zelf er ook al ingevrot had (toen vond ik het eigenlijk ook al vol), probeerde ik mezelf er ook maar in te proppen. Ik hield me vast aan het handvat in de trein en hees mezelf naar binnen. Dat paste, maar de Japanners om me heen vonden het wel wat krap worden met zo’n lange Nederlander. Achter me stond nog Jasper, maar die kon er voor zijn gevoel echt niet bij. Hij wilde wachten op de volgende trein. Achter hem stond echter nog een Japanner en die wilde echter wel graag mee. En omdat voordringen onbeleefd is, duwde hij zichzelf en Jasper er nog even in en gingen de deuren dicht. Die gingen niet helemaal dicht omdat Jasper zijn voet nog tussen de deur had, maar toen ook die binnen was konden we vertrekken. Op naar de volgende halte, waar we er weer uit moesten. Uiteraard ging de deur aan de andere zijde van de trein open, dus ook het uitstappen werd nog een leuke uitdaging…

Nutteloos weetje #23: vervoersmiddelen
We hebben tijdens deze reis verschillende vervoersmiddelen gebruikt. Naast het vliegtuig om in Japan te komen en natuurlijk de trein om de meeste meters door Japan te maken hebben we ook gebruik gemaakt van de benenwagen (verschillende hikes, en rond koekeloeren door de stad natuurlijk), de metro, de bus, de trolleybus, de kabeltrein, de kabelbaan, de fiets (in Kyoto en bij Aso), de boot (bij Hiroshima naar Mijajima) en de taxi.

Moraal van het verhaal:

Als je niet meer in de trein past, zorg dan dat er een Japanner achter je staat die je nog de trein in kan duwen!

Reacties:

  Liesje | 09 November 2011, 14:24

Hey, geweldig al die weetjes! Ook leuk sowieso je blogs! Ben nu ook wel benieuwd naar Japan door al je mooie verhalen!! :)


Reageer: