« terug

Nutteloze weetjes uit Japan deel 3

Japan, 01 November 2011, 11:40 | Thijs
Japan

ShinkansenWat zijn er toch veel dingen anders in Japan dan thuis, na nutteloze weetjes deel 2 nu deel 3.

Nutteloos weetje #11: ADHD-TV
Af en toe staat de tv aan in het hostel, en hoewel we er geen snars van begrijpen is het wel grappig om te zien. Een tv uitzending is een beetje zoals Tokyo: veel licht, geluid, knipperende effecten en alles lijkt een spelshow. Of zoals Rik zei: Zitten we nu naar het weer te kijken of is het het Rad van fortuin??

Nutteloos weetje #12: Blind
In ons hostel in Tokyo kwamen we ook een blinde Canadees tegen. Hij was er samen met zijn vrouw op reis. Hij had eigenlijk twee blindegeleide stokken nodig: hij ‘voelde’ met de stok over de grond, maar omdat alles zo laag was knalde hij geregeld tegen de lamp. Daarnaast had hij een bijzondere hobby: Hij deed aan Science fiction Folksinging. Geen idee wat ik me daar bij voor moet stellen, maar ik zie nu een blinde man verkleed als Star Trek die Country Roads aan het zingen is.

Nutteloos Weetje #13: Toilet
Naar de wc gaan is soms een hele belevenis. De wc heeft namelijk een heleboel knopjes. Verwarmde toiletbril, het kan. Ietsje warmer? Dan stel je hem toch gewoon ietsje warmer in. Je achterwerk schoon laten spoelen? Ook dat kan en ook daar kan je de temperatuur van het water regelen. Of de richting van het water. Of de hardheid van de straal (dat knopje leverde nogal wat ‘whaa’ geluiden van de wc op).

Nutteloos weetje #14: OV
We zijn hier in Japan met een JR-Railpas, wat betekent dat we alle treinen van de nationale spoorwegen deze 3 weken gratis kunnen nemen. Het OV hier is super geregeld ook voor een niet Japanner. Alles staat aangegeven met ons alfabet. Zonder problemen kunnen we een bus of metro nemen, zonder echt te moeten zoeken.

Ook het treinen is ideaal. De shinkansens (dat zijn de supersnelle treinen tussen de grotere stations) kunnen we reserveren zodat we zeker zijn van een stoel. Zeker op dagen waar we de dag ervoor al weten hoe laat we weg willen gaan is dit heel eenvoudig: Op de laptop op Internet even het reisplan opzoeken, deze kopiëren naar Rik’s smartphone en dat ding bij de beambte achter de balie onder zijn neus te douwen. Die weet dan precies welke trein we nodig hebben en reserveert de trein.

Dit doen ze trouwens op een computer met touch screen. Ik heb nog nooit mensen zo snel een touchscreen zien bedienen als de lokettisten in Tokyo, waarschijnlijk omdat ze zoveel ervaring hebben met gamen.

Nutteloos weetje #15: Trein
Syntus (punt, einde zin). Alleen al als ik dat woord laat vallen weet de gemiddelde Achterhoekse treinreiziger wel hoe laat het is: een boemeltje tussen Arnhem en Winterswijk wat zo’n beetje bij elk weiland stopt en waar maar één enkel spoor ligt: treinen moeten elkaar kruisen bij een station. Gevolg: als de ene trein vertraging heeft, hebben ze allemaal vertraging.

Zo’n treintje zijn we in Japan ook tegengekomen, alleen deze reed precies op tijd. Wij zaten in de achterste coupé en daar stonden ook 2 conducteurs (zo noem ik ze maar even, ze controleerden geen kaartjes maar zorgden ervoor dat de trein op tijd wegreed). Bij elk station voerden ze en uitgebreide checklist uit (weliswaar niet op papier) om te zorgen dat de trein op tijd bleef rijden.

Bij elk station stapten ze uit, controleerden ze of iedereen was uitgestapt (dan riep er een all right), of iedereen was ingestapt (all right), keken ze op hun kaartje hoe laat ze weg moesten rijden (all right), sloten ze de deuren (all right), en terwijl de een op zijn horloge keek wanneer de secondewijzer bovenaan stond, zei de ander: go!  (en all right voor de checklist). De deur van de conducteurs ging dicht en op de seconde precies reed de trein weg. De conducteurs keken achteruit het verlaten stationnetje na. Toen we het hele perron gepasseerd waren, wezen ze het station nog eenmaal na en zeiden ze (in koor) allright! Alsof de laatste check was ‘controleer of we het station verlaten’.

Tot het volgende stationnetje, daar begon het riedeltje weer van voor af aan.

Moraal van het verhaal:

Al gaat de trein hier nog zo snel, op tijd rijden dat doet ie wel!

Reacties:

  Laura | 01 November 2011, 11:51

Kun je niet z’n mannetje mee nemen naar Nederland, kan de NS wat van leren….


  lilian | 01 November 2011, 15:28

laura: All right!


  Liesje | 01 November 2011, 20:35

Ach, die ws’s die om je achterwerk schoon te spoelen heb je ook in Nederland. Heb er vandaag nog op een gezeten. Maar ja, eigenlijk had ie helemaal niet die functie, er kwam plots water omhoog. Dat is dan wel ff schrikken. Doe mij maar een wc zonder functies.. Ja, doorspoelen mag ie wel doen..


[…] eeuwen-oude cultuur en mooie natuur. Wist je dat we ook veel rare dingen tegen komen hier? Na weetjes deel 3, nog meer nutteloze info uit dit geweldige […]


Reageer: