« terug

Haaien aaien

Osaka (Japan), 29 October 2011, 12:12 | Thijs
Japan

kwalVandaag zijn we van Osaka (bekend van alle temples) doorgereisd naar Hiroshima (bekend van de atoombom in de 2e wereldoorlog). Tussendoor een tussenstop gemaakt in Osaka waar bijna niets bijzonders te zien is. Bijna niets, want ze hebben er wel een van de grootste aquarium ter wereld.

Dit aquarium had een wandelroute van meer dan 800 meter langs verschillende aquaria. In de eerste tunnel was gelijk al een mooi schouwspel aan de gang. Naast de duiker die de tunnel aan het poetsen was, waren er 2 haaien op jacht naar wat kleine sardientjes. Gestructureerd werd er een uit de grote groep weggedreven en happa weg was het sardientje. Een spartelend staartje stak af en toe nog uit de bek van de haai, dat was zijn laatste groet aan zijn soortgenootjes.

Vervolgens verder gelopen langs otters (nu weet ik waar de uitdrukking je stinkt als een otter vandaan komt), kleine krabbetjes, zeeleeuwen (die ook onder water erg speels zijn en je hand langs het aquariumglas volgen) en dolfijnen. In het midden van het gebouw was het grootste aquarium. Hier liep je in een soort van rondweg via verschillende verdiepingen omheen, want op elk waterniveau leefden weer andere visbeesten.

Het grootste  visbeest was de grote publiekstrekker van het aquarium zwom hier (vooral schoolkinderen vonden het interessant er waren vandaag maarliefst 38 schoolklassen met zo’n 2000 leerlingen. Allemaal van die ukkies van 2 turfen hoog die een beetje om je heen zwermen). Hier zwom de 9 meter lange walvishaai. Wat een lomp groot beest was dat! Er was een duiker bezig om de steentjes op de bodem van het aquarium in een ZEN-tuin patroon te harken. Als het grote visbeest langs de duiker zwom zag je pas goed hoeveel groter de walvishaai was.

Naast de walvishaai zwom er ook nog een 5 meter grote mantra-rog, met de naam Alfred (zo stond het tenminste op het bordje). Deze zeefde door het aquarium met zijn indrukwekkende vleugels. Tussen deze zee-reuzen zwommen ook nog tal van andere vissen (tijgerhaaien, leoperd-haaien, witte haaien, rare visbeesten, etc).

Na het vissebeestzwembadje was het tijd voor de krabben. En dit waren geen huis-tuin en keuken krabben, dit waren kwabben met een reikwijdte (ene poot tot en met andere poot) van meer dan 2 meter. Ik kan me voorstellen dat als je deze op het strand tegenkomt dat je wel ergens anders gaat liggen.

Na de krabben via de reuzeschildpadden door naar de kwallen. Gedecoreerd met mooie lampen kwamen deze doorschijnende beesten mooi tot hun recht. Wat een merkwaardige flubby beesten zijn dat, maar geweldig mooi hoe ze zich door het water voortbewegen.

Ten slotte kwamen we bij het interactieve gedeelte. In een ondiep badje zwommen roggen en kleine haaien die je kon aaien. De roggen voelden allemaal heel slijmerig aan met een knokkelige staart. De haaien voelden hard en glad aan (als je met de zwemrichting mee aaide) en ruw als je tegen de zwemrichting in aaide.
Al met al een erg mooi aquarium met een boel bijzondere vissebeesten.

Moraal van het verhaal:

Al heb je een aquarium met een reuzehaai, een ZEN-tuintje kan altijd!

Reacties:

  Liesje | 30 October 2011, 23:33

Kwam de haai ook relaxt over door dat zen-tuintje?? ;)
Idd geen fijn idee op het strand als je buurman opeens zo’n grote krab blijkt te zijn.. Brr..
Kwallen zijn tof ja (achter een raampje, in de zee mogen ze van mij heel ver weg blijven), echt mooi hoe ze idd bewegen, wat licht kan dat nog goed benadrukken!


Reageer: